REGULAMENT DE ZBOR (5-20) - ANUL 2020


REGULAMENT DE ZBOR A.G.I.P.P. PENTRU GRUPA NR. 1

GRUPA IN SISTEM CAMPIONAT - ANUL 2020
[ STOL DE 5 – 20 PORUMBEI]


Art 1. Stolul va fi compus din 5-20 porumbei.
Art 2. „Stolul de baza” este considerat grupul de porumbei format din 50%+1 din stolul lansat.
Exemplu: Lansati 5 porumbei, „stolul de baza” este compus din 3 porumbei, (cei trei reprezentand 50%+1).
Art 3. In timpul zborului se vor aprecia 4 paliere de inaltime, dupa cum urmeaza:
  • Zborul de joasa/mica inaltime, se considera pana in momentul in care nu se mai pot observa culorile pasarilor;
  • Zborul de medie inaltime, se considera din momentul in care nu se mai pot observa culorile pasarilor si pana in momentul cand miscarile aripilor se disting cu greutate;
  • Zborul de mare inaltime incepe cand miscarile aripilor se disting cu dificultate si inceteaza cand porumbeii se vad asemenea unor puncte;
  • Zborul de „puncte si disparitie” incepe in momentul in care porumbeii care fac parte din stolul majoritar, se vad cu ochiul liber, de marimea unui punct, realizat prin punerea perpendiculara a varfului unui pix pe coala alba de hartie.
Art 4. Acordarea punctajelor:
  • Zbor de joasa/mica inaltime = 1 punct/minut/stol;
  • Zbor de medie inaltime = 2 puncte/minut/stol;
  • Zbor de mare inaltime = 3 puncte/minut/stol;
  • Zbor de puncte si disparitie= 5 puncte/minut/stol.
Art 5. Bonusuri
Pentru atingerea palierului de „puncte si disparitie” in mai putin de 15 minute de la lansare se acorda 30 puncte pentru fiecare pasare care atinge acest palier, iar pentru atingerea palierului intre 15 si 30 minute de la lansare, se acorda 10 puncte pentru fiecare pasare care atinge acest palier.
Exemplu: Zburam stol de 5 pasari, dintre care pleaca in disparitie 4 pasari in mai putin de 15 minute. Punctele se vor acorda astfel: 4x30 puncte etc. In functie de numarul de pasari.

Art 6. Zborul se incheie in momentul in care a coborat ultima pasare din „stolul de baza”.
Exemplu: La un stol de 5 pasari, a-3-a pasare coborata inchide zborul.
*Art 7. Bareme de zbor:
La etapele cu porumbei maturi se cere realizarea unui barem de minim 180 minute zbor efectiv si 60 minute pe palierul de puncte si disparitie,atat la etapele cu porumbei maturi, cat si la etapele de tineret.
Al doilea barem este „BAREMUL DE INTRARE PE PALIERUL DE PUNCTE SI DISPARITIE”, astfel atat la etapele cu porumbei maturi, cat si la etapele de tineret, in primele 180 de minute de la lansare, stolul majoritar trebuie sa realizeze minim 60 minute de zbor pe palierul de puncte sau disparitie;
MENTIUNE !!!
Pentru a nu se lasa loc de interpretari, cele 60 minute zburate pe palierul de „puncte si disparitie” se pot realiza odata sau insumat ( exemplu: 20+20+20 minute etc.).
Cel de-al treilea barem este ,,BAREMUL DE RASE DE ALTITUDINE”, barem conform caruia 50%+1 din timpul de zbor efectiv, stolul majoritar sa presteze pe palierele de „mare inaltime” si „puncte si disparitie”.
d. Baremul de incadrare la coborare:
Porumbelul care inchide zborul (50%+1) opreste cronometrul. Din acest moment, concurentul, intr-un interval de 4 ore, trebuie sa aduca „la sol” restul stolului pentru a valida rezultatul obtinut de pasarea care a oprit cronometrul.
Exemplu: La un stol format din 5 porumbei, a-3-a pasare opreste cronometrul, cu conditia sa fie adusi la sol (in decursul celor 4 ore) si ceilalti 2 porumbei. In cazul in care unul dintre cei 2 porumbei ramasi in aer nu coboara in cele 4 ore, zborul va fi inchis cu pasarea numarul 2, cu conditia ca pasarea 3 si 4 sa se incadreze in 4 ore de la coborarea porumbelului 2 care a oprit cronometrul in acest caz etc.
Amendament votat la acest articol:
In cazul in care porumbeii sunt vopsiti pentru identificare sigura si la trecerea celor 4 ore prevazute de ,,baremul de incadrare la coborare”, sunt reperabili, zborul continua pana la lasarea intunericului;
Art 8. In cazul in care stolul majoritar aflat pe palierele inferioare (,,joasa inaltime” si ,,medie inaltime”) se deplaseaza in lateral, iesind din campul vizual, aceasta deplasare durand mai mult de 30 de minute, zborul va fi descalificat. Acest gen de manifestare nu este specific raselor cu zbor de altitudine si durata.
Art 9. Daca stolul manifesta comportament nespecific raselor de altitudine si durata, penduland nord-sud, est-vest, sau osciland sus-jos, jos-sus, zborul va fi descalificat. Acest tip de manifestare este specifica zborului de tip semi-maraton sau maraton.
Art 10. In clasamentul pe etapa vor fi mai intai cei care au realizat toate baremele si au omologat etapa, urmati de cei descalificati prin nerealizarea unuia sau a mai multor bareme. Toti concurentii vor aparea in clasament.
Art 11. In clasamentul final, se vor lua in considerare numai punctele realizare in etapele in care au fost realizate toate baremele, deci doar punctele realizate in etapele omologate.
Art. 12. In paralel cu clasamentul pe echipa, se va intocmi si un clasament „pe individual” astfel:
Fiecare pasare din stolul lansat, va fi monitorizata, avand in acest fel date clare despre timpul efectiv de zbor din etapa respectiva.
Adunand toate etapele zburate fie in campionatul de maturi, fie in campionatul de tineret, se va obtine timpul total de zbor prestat de acea pasare. In functie de acesti timpi se va intocmi clasamentul individual pentru porumbeii maturi si clasamentul individual pentru porumbei tineri.
Pentru a se lua in calcul timpul de zbor pentru clasamentul individual, este obligatoriu ca stolul din care face parte pasarea SA INDEPLINEASCA TOATE BAREMELE DE ZBOR, iar pasarile care intra in acest clasament, trebuie sa fi indeplinit obligatoriu toate baremerle.

Art. 13. Pozitiile in clasament vor fi ocupate in functie de numarul de puncte obtinute.
Art. 14. La finalul sezonului se va realiza un clasament final in care vor conta atat rezultatele din etapele de maturi, cat si cele din etapele de tineret. Acest clasament se va realiza in functie de punctele obtinute in etapele la care s-au indeplinit baremele de zbor, astfel primului loc din fiecare clasament obtinut pe aceste criterii, revenindu-i titlul de CAMPION NATIONAL ABSOLUT;
Se poate folosi titulatura ,,NATIONAL”, in aceasta speta, deoarece asociatia are membrii in mai multe judete ale tarii;
Campionul National Absolut va beneficia de aceasta distinctie, numai in cazul in care a omologat minim o etapa la maturi si minim o etapa la tineret.
Art.15. Obtinerea de catre un concurent, timp de 3 ani, a titlului de CAMPION ABSOLUT, sau CAMPION NATIONAL ABSOLUT acolo unde este cazul, atrage de la sine acordarea titlului de MAESTRU AL SPORTULUI COLUMBOFIL! Cele 3 titluri nu trebuie castigate in 3 ani consecutivi.
Art. 16. Daca timp de doua saptamani vremea este nefavorabila, etapa se poate prelungi cu inca o saptamana.
Art. 17. Concurentii pot face etapele de zbor saptamanal, cu conditia ca cei in situatia de a participa pe amanare sa dispuna de arbitrii.
Art. 18. Concurentul poate solicita oprirea cronometrului prin influentarea zborului, urmand ca din acel moment zborul sa se considere incheiat la ora si minutul respectiv, tinand cont de celelalte prevederi regulamentare. In momentul hotararii opririi cronometrului, zborul se incheie atat la echipa, cat si la individual. Este obligatoriu ca in acest caz, porumbeii care se afla in zbor sa fie coborati in maxim 3 ore, chiar daca porumbeii sunt vopsiti, altfel etapa se considera descalificata.

Art. 19. Fiecare participant, acolo unde este posibil, va beneficia pe perioada arbitrajului atat de un arbitru controlor, cat si de un observator.

Art. 20. Concurentul are obligatia de a nu face comentarii la modul de apreciere al zborului de catre arbitru.
In cazul in care concurentul considera ca arbitru nu este corect si are intentia de a vicia rezultatul, trebuie sa sune imediat arbitrul controlor, responsabilul tehnic sportiv, sau seful corpului de arbitrii. Unul dintre acestia se va deplasa la fata locului pentru a clarifica situatia.
In situatia in care concurentul jigneste arbitrul, il agreseaza verbal sau fizic, vor fi sunate cele trei persoane mentionate mai sus, se va analiza speta si se poate ajunge pana la intreruperea zborului si descalificarea concursului.

Art. 21. Daca in timpul zborului stolul se fragmenteaza, se va arbitra grupul care contine un numar mai mare de porumbei. Daca sunt grupuri care contin acelasi numar de porumbei, se va arbitra stolul care zboara mai jos.
Exemplu: Daca zburam un stol de 5 porumbei, un porumbel se aseaza pe voliera, iar ceilalti 4 se impart in stoluri de cate doua pasari. Daca unul dintre aceste stoluri se afla pe palierul de „inaltime medie”, iar celalalt stol pe palierul de „mare inaltime”, vom arbitra stolul de pe palierul de „inaltime medie”.
Art. 22. Concursul se incheie dupa ce arbitrul verifica seriile de la inele.
Art. 23. In seara incheierii etapei, arbitrul are obligatia de a inmana fisa de arbitraj responsabilului tehnic. Responsabilul tehnic trebuie sa trimita fisele scanate omologatorului in maxim 48 ore de la terminarea etapei, adica pana marti (etapa desfasurandu-se in weekend si ultima zi de zbor fiind duminica, termenul limita al trimiterii fiselor este marti).
Art. 24. In maxim 5 zile de la publicarea rezultatelor, concurentii au obligatia de a verifica rezultatele publicate si sa transmita omologatorilor eventualele greseli. Orice sesizare dupa aceste 5 zile nu este luata in considerare.
Art. 25. Palierele de inaltime vor fi apreciate numai cand stolul se afla deasupra locului de lansare. Daca stolul se deplaseaza in lateral pe un anumit palier de inaltime si apare pe alt palier, punctele vor fi acordate astfel: 50% din timpul in care stolul a disparut va fi punctat pentru palierul initial, iar 50% din timp pentru palierul pe care stolul a aparut. Aceste evenimente se vor mentiona in fisa de arbitraj.

Art. 26. In momentul in care asociatia deleaga arbitrii, concurentii sunt obligati sa-i contacteze pe acestia pentru a le comunica ora la care trebuie sa se prezinte la arbitraj. In cazul in care concurentul nu contacteaza arbitrii delegati, etapa se anuleaza.
Art. 27. Fiecare concurent are obligatia sa presteze un numar de arbitraje egal cu cele primite.
Fiecare membru cotizant are obligatia sa presteze un arbitraj la etapele de maturi si unul la etapele de tineret. Pentru fiecare etapa nearbitrata, persoana in cauza trebuie sa plateasca 25 lei/etapa.
Art. 28. Concurentul are obligatia sa puna la dispozitia arbitrilor toate cele necesare desfasurarii etapei in bune conditii.
Art. 29. Concurentul are obligatia de a nu distrage atentia arbitrilor si de a nu influenta deciziile acestora.
Art. 30. Concurentul are obligatia de a nu permite sau influenta stolul de pasari lansat.
Art. 31. Arbitrii au obligatia de a fi impartiali si corecti. Ideal este ca arbitrii sa aiba la dispozitie in ziua etapei regulamentul de zbor, in caz de necesitate.
Art. 32. Arbitrii nu au voie sa paraseasca locul desfasurarii concursului pe toata durata acestuia. Ei vor consemna in foaia de arbitraj toate situatiile aparute in timpul concursului, corect si fara stersaturi.

Art. 33. Asociatia poate delega un arbitru controlor pe care concurentul are obligatia de a-l primi si care va verifica si nota in foaia de arbitraj corectitudinea zborului in momentul respectiv.

Art. 34. Stolul de porumbei introdusi in concurs trebuie sa apartina aceleiasi rase.

Art. 35. Toti porumbeii din lotul de zbor trebuie sa aiba inele inchise si care nu se pot scoate de pe picior. La concursurile de tineret inelele trebuie sa fie din anul respectiv.

Art. 36. Arbitrii au obligatia de a verifica seriile inelelor atat la inceperea, cat si la incheierea concursului.

Art. 37. Stolul de concurs la etapele cu porumbei maturi poate contine un numar nelimitat de porumbei tineri.

Art. 38. Stolul de concurs pentru etapele de tineret trebuie sa contina doar porumbei din anul in curs.

Art. 39. Intr-un sezon, un porumbel nu poate zbura decat pentru un singur concurent. Folosirea unui porumbel care a mai zburat pentru alt concurent, va duce la descalificarea stolului.

Art. 40. Cronometrul se porneste in momentul inaltarii stolului. Din acest moment concursul continua indiferent de conditiile meteo sau alte situatii.

Art. 41. Concurentul poate influenta stolul pe parcursul a 5 minute de la lansare. Influentarea stolului dupa aceste 5 minute, duce la anularea etapei respective.

Art. 42. Nu se ia in considerare inaltimea de „puncte si disparitie” daca se constata ceata sau nori la joasa altitudine.

Art. 43. Aprecierea palierelor se va face cu ochiul liber, fara folosirea mijloacelor optice, exceptie facand ochelarii de soare sau vedere.

Art. 44. In cazul in care concurentul decide sa intrerupa zborul, arbitrul va nota in foaia de arbitraj evolutia zborului pana in acel moment.


Art. 45. Terminarea zborului se considera atunci cand au coborat 50%+1 din stol, la solicitarea concurentului sau la descalificare.

Art. 46. In caz de neprezentare a porumbeilor pentru verificare sau daca se constata ca seriile inelelor nu corespund cu seriile din fisa de arbitraj, stolul este descalificat.

Art. 47. Aprecierile si punctajul se vor face initial pe ciorna, urmand ca, ulteior, sa fie trecute pe fisa de zbor.Fisa de zbor si ciorna se vor completa in dublu exemplar, astfel o fisa de zbor si o ciorna vor fi predate arbitrului, iar celelalte doua vor ramane concurentului.

Art. 48. Arbitrii vor parasi locul concursului numai dupa terminarea acestuia, dupa completarea si semnarea fiselor de zbor.

Art. 49. In cazul in care un concurent este nemultumit de prestatia unui arbitru si reclama acest lucru in maxim 5 zile de la etapa, respectivul arbitru il mai poate arbitra pe acel concurent numai in prezenta unui al doilea arbitru. Daca si in aceasta situatie concurentul este nemultumit de prestatie si cel de-al doilea arbitru confirma nemultumirea, concurentul poate refuza acel arbitru pe viitor.

Art. 50. Omologatorul are obligatia de a verifica corectitudinea celor notate in fise si de a intocmi clasamentele in maxim 10 zile de la ultima zi a etapei.

Art. 51. Participantii care au crescatoriile la aceeasi adresa sau in vecinatate, pot participa la competitie in aceeasi zi, cu conditia ca diferenta intre lansari sa fie de minim 15-30 minute, iar arbitrii sa poata diferentia stolurile intre ele (este obligatoriu ca porumbeii sa fie vopsiti).

Art. 52. Participantii au obligatia sa-si exprime dorinta de a participa la etape cu minim 5 zile inainte de etapa. In caz contrar, etapa se considera pierduta.
Şeful corpului de arbitrii, cel târziu, în seara de joi, înainte de începerea etapei (etapele desfăşurându-se obligatoriu sâmbăta sau duminica), în urma anunțurilor făcute de participanți, are obligația de a întocmi tabloul "arbitrii - concurenți", pentru ambele weekend-uri ale etapei respective. Dacă din cauza condițiilor meteo nefavorabile, etapa se prelungește pentru al-3-lea weekend, şeful corpului de arbitrii va trece la întocmirea unui al doilea tablou arbitrii - concurenți necesar în această speță!

Art. 53. Orice situatie neprevazuta in articolele acestui regulament va fi rezolvata printr-o decizie a comisiei de disciplina sau a conducerii clubului.

Nota ! Acest regulament va ramane neschimbat minim 5 ani.
Respectul reciproc si bunul-simt, sunt obligatorii pentru a fi membru in cadrul A.G.I.P.P.!!!

Comentarii